Suricata în acţiune!

Nevoia de monden

Acest articol a fost citit de 1346ori

Sursa foto

Din ce strafund al fiintei umane vine nevoia de stiri mondene? De ce ne intereseaza ce a facut tanti Marghioala si cu cine s-a mai cuplat Mitza Cudritza? Ce ne intereseaza pe noi de unde, cu ce si cat?

Dar mai mult decat orice ne scot ochii si ni se trezesc brusc antenele cand este vorba de bani. Moare in noi vena dreptatii daca nu aflam de unde are Xulescu si Cutarescu bani.

Daca lucrezi in strainatate si te intorci in tara, vine “cu intentii bune” la tine toata floare cea vestita a rubedeniilor, in vizita. Dar nu ca sa te intrebe de sanatate, sau cat de greu sau usor ti-a fost sa te descurci printre straini. Nu intereseaza pe nimeni ca tu dormi in paturi suprapuse, mananci o masa pe zi, sau ca faci naveta o ora ca sa ajungi la munca. Nu intereseaza pe nimeni ca poate nu muncesti ca tot prostu’ 9-18, sau ca ai avut ghinion si ai fost internat la urgenta unde ai platit pentru operatia vitala 1000 de euro/lire/dolari. Pe cine naiba intereseaza?!

Toata lumea vrea sa stie cu cat te-ai intors acasa. Cu cat malai ai venit. Daca ti-ai luat casa, masina sau haine de firma. Asta intereseaza.

Degeaba incerci tu sa spui “da, am castigat frumusel, dar am dormit 3 ore pe noapte”. Ti se va raspunde “lasa, bre, vrajelile, spune cu cat erai platit”. Cash-cavalul! Cu cash-ul cum stam? (da, citisi bine, varul-tau care n-a muncit cot la cot cu tine, zice “cum stam” si nu “cum stai”…)

Asa si cu oamenii astia.. mondeni. De ce ma intereseaza pe mine sa stiu care s-a certat cu muma-sa. Ca Xuleasca s-a cuplat cu Cutarescu, dupa care a aparut la teve ca sa se balacareasca cu Bibilescu. Chiar nu avem alta treaba? Chiar nu mai e o autostrada de facut, o piulita de finisat sau un calculator de depanat? Nu munceste nimeni in tara asta? (vorbesc singura, nu?)

De ce nu putem respira fara asta?! De ce vad doar cativa oameni citind carti in metrou de dimineata, dar pe restul ii vad absorbiti de cate un titlu bomba din revistele de scandal? Din ziarele cu cel mai mare tiraj, dar cel mai needucat public tinta. Pentru ca prostia vinde, de-aia. Probabil tot de aia si marcel pavel a dat-o pe manele… manca-i-as lui vocea aia de privighetoare pe care a vandut-o ca si cum si-ar fi dat sufletul diavolului, ca pe o camasa murdara.

De asta avem un show cacacios, de asta mai exista otv-ul, pentru ca prostii au dat bani sa vada circ, pentru ca nici de abcesul din rect n-am scapat, iar daca pe vremea cand maruta era la tvr2 si facea tonomatul aveam un oarecare respect pentru el, acum, s-a dus pe scurgerea de la chiuveta respectul cu pricina.

Nu simt nevoia sa scriu corect sau cu majuscule numele de mai sus, pentru ca sunt de calitate indoielnica inspre… pute. Da, pute a prostie.

Insa tin sa mentionez ca nu consider ca e vina lor, a producatorilor. Cel putin, nu in totalitate. In fond, o televiziune, un radio, o revista, un site etc vand daca ofera ceea ce omul cauta. O lectie de economie simpla. Insa fara morala. Daca latinul nostru cauta, conform ideologiei lui antice, paine si circ, atunci asta i se va pune pe tava. Este adevarat insa si ca tu, ca om de televiziune, radio, presa scrisa etc, poti sa intorci privirea si sa nu te duci atat de jos, sa te lasi cuprins de scandal. Poate lectia de economie se poate inversa: nu sa educe publicul ceea ce crede ca vrea, poate sa se lase si educat. Jobs parca spunea ca “omul nu stie ce vrea pana nu vede”.

Insa la romani (si vorbesc de romani pentru ca aici traiesc) prinde bine scandalul, nevoia de senzational, pentru ca lucrurile ceva mai elevate plictisesc. Intocmai cum Sadoveanu si multi altii aveau boala descrierii si frazeologiei, intocmai asa si romanasul nostru, din secolul vitezei, informatiei si al mondenului, se plictiseste groaznic de cultura. El are boala scandalului.

Mai bine il injuri decat sa il trimiti sa citeasca o carte. Fie ea si scrisa de cel mai prost autor (ca sa vorbesc vulgar) sau o carte erotico-pornografo-fantastico. Decat sa isi puna mintea la contributie si sa ii dau lui task-ul sa isi imagineze ce vrea autorul sa descrie, lui mai bine ii spui pe sleau ca Gheorghita si Mitulesu sunt iar impreuna si si-o trag.

Da, asta vrea omu’ nostru homo sapiens sapiens sa auda, sa citeasca, sa vizioneze. Spor si bahtalo. Ar mai merge chiar si un Bahto delo delo!
Aferim!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.