Acest articol a fost citit de 2182ori
Un certificat verde înseamna “un document care atestă că o cantitate de energie electrică este produsă din surse regenerabile de energie”. Un astfel de certificat este un titlu care poate fi tranzacţionat pe o anumită piaţă. Adică, e ca la bursă. Certefecatul ăsta (cum ar fi zis mamaia) poate deveni un instrument financiar şi nu are legătură cu persoanele fizice, ci se dau producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Adică, este o mâncare complicată de peşte. Sper că nu v-am plictisit, căci urmează partea mai interesantă a lucrurilor.
Acuma, un certificat energetic, cam are treabă cu persoanele fizice. Pentru că dacă deţii o locuinţă şi vrei să o vinzi, să o inchiriezi sau să o intabulezi, ai nevoie de acest certificat. Iar asta o zice o lege, nu eu (L 372/2005). Iar atunci când faci una din acţiunile astea (vânzare, inchiriere, intabulare) trebuie să prezinţi certificatul. Măsura este obligatorie din 1 ianuarie 2011. Aşa că e musai (dacă nu era evident din “obligatoriu”).
Bine, dar la ce se referă certificatul? Certificatul arată cât de eficientă este locuinţa respectivă din punct de vedere al consumului. Consum de energie termică, electrică sau combustibil (gen gaze). Are şi treaba asta legătură cu ecologia (că de aici confuzia mea cu celălalt tip de certificate), pentru că, evident, cu cât consumul de resurse este mai eficient (adică mai scăzut), cu atât certificatul verde obţinut este mai “tare”, iar casa ta e mai ecologică, nu degeaba denumirea oficială este “Certificatul de Performanţă Energetică”.
Cum adică un certificat mai tare? Adică să ateste în el o clasă energetică mai bună. O clasă energetică fiind un calificativ (o notă) obţinută când se face evaluarea locuinţei din punct de vedere al consumului. Cu cât consumul este mai scăzut, cu atât nota (clasa energetică) este mai bună. Mă gândesc că toţi ne-am dori aparate electrocasnice cu un consum cât mai redus, adică o clasă energetică cât mai performantă, nu? Aşa e şi la locuinţe. Cine şi-ar dori să plătească mai mult la curent sau la încălzire? Nimeni.
Mai ales cu blocurile ceauşiste (cam 99% din ţară) care au performanţe scăzute la consumul de energie. N-are rost să insist asupra ideii, pentru că majoritatea mor de cald în casă vara şi iarna de frig. În ultimul an s-au grăbit din ce in ce mai mulţi să reabiliteze termic. Da, e şi reabilitarea termică o soluţie.
Înainte de final, aş dori să menţionez că un certificat cu o notă cât mai bună (înspre A) devine, dacă nu era evident, un argument solid în cazul în care vrei să obţii un preţ mai ridicat pe locuinţă.
Sper că am venit cu bagajul minim de lămuriri. Mult noroc în obţinerea unei note cât mai bune în certificat celor care purced în dobândirea lui. 😉
3 Responses to “Ce este un certificat energetic?”