Suricata în acţiune!

Nici bună ziua, nici …

Acest articol a fost citit de 2887ori


Sursa foto

Principala diferenţă dintre ţăranii de la ţară şi blocureşteni, este că la ţară toată lumea salută pe toată lumea. La oraş însă, saluţi pe cine vrei, dacă vrei, iar uneori nici nu foloseşti “bună ziua”. Mai pe scurt, e un stil mai miserupist. Probabil în ziua în care s-au inventat oraşele şi s-a decis puhoiul să se adune în blocuri, s-a decis şi ruperea de civilizaţie. Cam la propriu.

Plăcerea finală a unei zile este să te retragi în cutia ta, ca un băţ de chibrituri ce eşti. O mâncare, un film, un somn. Cam ăsta-i planul. Nimic complicat.

Dar când intri în bloc, te poţi întâlni cu un vecin, de exemplu, care te ia direct cu “citirile, să aduci citirile” sau “şedinţă, azi şedinţă”. Poate ar trebui să explic fenomenul. Urmează…

Nea ăsta de n-a învăţat nimic în cei 7 ani de acasă (deşi e de mult la vârsta a treia), e atât de grăbit în uraganul existenţei sale, încât consideră că e de prisos să te mai salute. Vorba aia “nici bună ziua, nici ******” (este totuşi Săptămâna Patimilor, n-o să duc vorba la bun sfârşit..). Nu, n-ai să vezi. Ci, el sare la ce-l interesează pe el. Că la naiba, te-a văzut şi ieri, azi de ce să te mai salute?!

Uneori, când îi observ înainte să mă intersectez cu ei (cu alde nesalutacii), le zâmbesc ca o preîntâmpinare, dar când îi aud, mă desumflu imediat şi îmi vine să îi înjur şi eu la rândul meu (pentru că mie aşa îmi sună abordarea lor, ca o înjurătură).

Într-o zi, unul exagerat de zelos, chiar m-a urmărit de la geam cum intram în bloc. Eu am luat liftul, iar când am coborât din lift, mi-a ieşit în cale strigând după mine “apometrele!”. Chiar aşa, fără predicat. Să fac infarct când l-am văzut şi alta nu! Auzi, tu frate, m-a urmărit să-mi zică să dau citirile la apometre… De parcă eram un paria al societăţii lor blocureştene care trebuie strunit ca să revină pe calea cea dreaptă.

Doamne, apără şi păzeşte! Mai să nu-ţi faci o cruce când vezi exemplare d-astea civilizate care consideră că ei sunt cei mai jmecheri doar pentru că locuiesc într-un bloc, şi nu într-o casă de chirpici. N-am să înţeleg niciodată dacă poate are şi vârsta un rol, ca şi când pe măsură ce te grăbeşti spre finalul vieţii, uiţi lucrurile de bază. Aşa cum este salutul, oameni buni. Salutaţi-i şi voi pe nefericiţii cu care vă intersectaţi. Şi nu, n-o să fiţi ciudaţi dacă după duminica asta chiar salutaţi 40 de zile cu Hristos a înviat! N-o să arunce nimeni cu agheasmă pe voi zicând “ia uite-l şi pe ţăranul ăsta ce zice..”.

A, dacă vă mai zic şi că după Înălţare, se salută cu “Hristot s-a înălţat” cred că vă dau pe spate cu informaţiile astea, nu? Că, nah, voi nici bună ziua nu daţi, cum aţi putea să spuneţi aşa ceva. Doamne Sfinte! Ce pretenţii absurde am şi eu…


13 Responses to “Nici bună ziua, nici …

 1. Stresul e de vina. De frica sa nu uite ce aveau de spus trec direct la parte care-i intereseaza. Sincer as pleca din Bucu

  • Gabitelu

   stresul? pai, fiecare e stresat, asta nu inseamna sa arunci cu ‘flacari’ de stres in jur. Ce-ar fi sa ne scoatem ochii unii altora la liber (am un deja vu, parc-am mai zis asta in alta parte 😛 )
   Sa-si scrie in carnetel, sa-si faca notite, sa ia lecitina.. dar daca nu-i vina mea, de ce sa incasez eu nervii lor..?! 🙁
   Si eu as pleca din zona asta crepusculara, pentru ca fiecare zona din tara are traditia ei, buna-rea, dar parca aici s-au adunat toate chestiile nashpa de peste tot…

 2. In locul tau as scrie un text, de bun simt (ce n-au ei) Un text de-ala despre respect reci-porc chiar si in cutiile de chibrite.
  Si l-aslipi jos la fisier sa il citeasca toata lumea si sa se simta cine trebuie.
  Fara injuraturi, fara oftica. Am spus: cu bun simt
  Toata lumea ar vorbi la bloc macar 3 zile despre asta 😉

  • Gabitelu

   n-ai cu cine, bre, n-ai cu cine.
   singurul lucru pozitiv pentru ei in toate povestea, ar fi ca se mai agita spiritele amortite si mai au si eu un chef de viata inca 3 zile [barfe], dupa care revin la modul apatic de a fi.
   daca m-as si semna (apropo la ce zice Rata).. ar fi apoteotic :)))))) De fapt, ar fi apocaliptic :))))))))) Mi-as da foc la valiza..
   e o vorba cu.. nu mai inveti un cal batran sa mearga la galop [parca asa era, corectiile sunt necesare 😛 ]

 3. @ Hapi: ai semna textul cu numele real?

 4. NUU. Nu l-as semna cu numele real. Dar as scrie pe un ton plin de dulce ironie si respect, fara sa jignesc. Sunt sigura ca i-as pune umpic pe ganduri.
  Si poate c-as vedea schimbari
  “Buna ziua doamna. Oare cand am putea sa citim apometrele”?

  • Gabitelu

   :)) curajoasa initiativa ta. Dar nu i-as da sanse.
   Ma gandesc ca poate s-au molipsit de la ani si ani de zile de cand a tot venit nenea de la Electrica.. “lumina! lumina! lumina!” :))))
   asa si ei “apometrele!!” :))

 5. Dan

  Nu cred ca ar ajunge o coala A4 la avizier ca sa-i inveti ce e aia “bun simt”. Ar trebui sa le pui cate o carticica in cutiile de scrisori cu toate situatiile cu care te-ai putea intalni in viata si cu “asa nu” si “asa da”

 6. in general am vecini ok, dar am si niste ursuzi… carora le-am dat buna ziua o data, de doua, de trei… da i-a mai duca-se in lumanari daca tot nu-mi raspundeau. Si sa aud de la ei ca sunt un tanar needucat :)). Haaaaa!? Ma abtin… ma multumesc sa ii salut, sa-i mai intreb de sanatate pe cei care sunt oameni cu mine.

  • Gabitelu

   :)))) poate ca aia care nu ziceau nimic te salutau in gand 😉
   recunosc, am si oameni ok la mine.. dar unii sunt de-a dreptul.. pfuai!

 7. SA – RUMANA! gen(bine asta e la aia care trag soshonul dupa ei)
  Cat imi sunt de urati astia trecuti de jumatatea vietii care n-au altceva mai bun de facut decat sa asculte pe la usi, sa zambeasca de complezenta si prin spate sa aiba apucaturi de Inspector Gadget.

  • Gabitelu

   ploua cu d-astia
   probabil de la o varsta viata proprie incepe sa fie putin interesanta si incepe omul sa caute chestiuni de interes peste ‘gard’… urat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *