Suricata în acţiune!

Poliţişti nesimţiţi

Acest articol a fost citit de 3969ori

După ce am stat şi m-am tot sucit o bună bucată de vreme, la titlul ăsta am ajuns. Pentru că dacă vezi o vacă cum trece strada, zici “uite o vacă!”, iar dacă vezi un papagal, zici “uite un papagal!”, aşa că inevitabil, când vezi nesimţiţi zici “uite nişte nesimţiţi!”

Simt din nou că poate sunt singura care se revoltă când vede nesimţire, sau poate am eu standarde absurd de ridicate. Adică, să mă aştept ca unele ‘oficialităţi’ să se comporte în societatea pe care o apără cu “SIGURANŢĂ ŞI ÎNCREDERE” ca nişte oameni civilizaţi! De unde, bre? Mulţi nu au pic de bun simţ!

Mă aflam într-o zi la o margine de stradă, vorbind la telefon. Zi de vară, totul uscat, iar întâmplător şi strada curată, curată lună, cum rar ai să vezi în Bucureşti. Şi cum stăteam eu acolo, o maşină oarecare este trasă pe dreapta de o maşină de poliţie (cetăţeanul intrase pe sens interzis, iar poliţia l-a urmărit să îl oprească). Nu a fost cursă de maşini, ci s-a circulat la viteze normale.

Ambele maşini opresc la mică distanţă de mine. Poliţiştii erau doi în maşină. Şoferul poliţist coboară să se ducă la cetăţeanul care a încălcat legea, ca să îl întrebe de sănătate. Celălalt poliţist care a rămas în maşină îşi bea cafeaua. De unde ştiu eu asta? Pentru că îl văd cum scoate mâna pe geam şi arunca jos băţul cu care şi-a mestecat cafeaua.

Atunci am văzut negru în faţa ochilor de la faza asta! Cum să faci aşa ceva, poliţist fiind?! E normal?! Mai că îmi venea să ridic băţul şi să îi spun că i-a scăpat ceva pe jos. Oare ce ar fi spus?! M-ar fi amendat oare pentru “tulburarea ordinii publice”?! Sau pentru ultraj?! Că bănuiesc că n-ar fi băgat nenea poliţistul capul în pământ să zică “îmi pare rău, domnişoară, am greşit. Vă mulţumesc”. Pariu că tot eu aş fi fost de vină că i-am atras atenţia?! Şi s-ar fi lăsat cu “prezentaţi actul dvs de identitate” sau „veniţi cu noi la secţie”? Pariu?

Ok, exemplu doi. Chiar azi de dimineaţă am trecut pe lângă o maşină de poliţie trasă pe dreapta. Întâmplător, (ca şi când universul s-a aliniat perfect) asfaltul era curat lună -din nou-, iar lângă maşina poliţiştilor era un muc de ţigară încă fumegând!

Păi, bine, mai nenilor poliţişti, voi nu aveţi voie să fiţi civilizaţi?! Ce mi-aţi face să mă întâlnesc cu voi pe stradă, să zicem, şi să arunc şi eu ostentativ ceva pe jos?! Ce mi-aţi face atunci? Mi-aţi atrage atenţia, măcar?

Cum vreţi voi să fiţi respectaţi dacă nu arătaţi nici ce mai mică intenţie de a impune respect? Cum? Dacă nu faceţi nici gestul mărunt de a arunca gunoiul unde trebuie?

Bine că sunt organizaţii non-guvernamentale, non-profit şamd care curăţă după nesimţiţi ca voi! Data viitoare, dacă mă mai duc la Let’s Do It, Romania să curăţ toate coclaurile, să le spun voluntarilor că ei curăţă de pe jos, printre altele, şi după nesimţiţi ca voi. E ironic că oameni care nu sunt plătiţi de Stat (marea lor majoritate) participă la astfel de programe, în schimb oamenilor care sunt plătiţi de Stat li se.. efectiv: fâlfâie! Că strada şi câmpurile alea murdare care sunt curăţate de fraieri sunt ale tuturor! Apropo, pe 12 mai este din nou campanie Let’s Do It.

Poate că exemplele astea două par izolate şi poate minore (bănuiesc doar că par minore în ochii celor care sunt de o teapă cu ei!) şi evident că nu pot să generalizez, dar nu îmi pare sub nicio formă normal un astfel de comportament! Nu mi se pare normal la un om oarecare, dar cu atât mai mult cu cât ei ar trebui să fie exemple în societate, nu? Sau vin eu de pe altă planetă?!

Cum pot eu să am respect faţă de un poliţist care nu respectă o regulă minimă de bun simţ?! Acum câţiva ani ascultam un poliţist francez care spunea că el trebuie să fie extrem de atent cum se comportă în societate zi de zi, atât când este de serviciu, cât şi când e liber, pentru că toţi ştiu meseria lui, iar el trebuie să fie un exemplu. Nu generalizez nici cazul francezului, dar de ce nu gândesc mai mulţi aşa? În plus, de ce ne-am compara cu alţii mai josnici, şi nu cu alţii care dau exemplu?!

Data viitoare o să îmi incerc norocul şi o să le ridic gunoaiele de pe jos! Să le dau înapoi! Aştept reacţii atunci să văd care e discursul lor. Deşi, parcă văd că va trebui să dau EU explicaţii de ce am avut TUPEUL să le atrag atenţia.


15 Responses to “Poliţişti nesimţiţi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.