Suricata în acţiune!

Bunica, cersetorul si gagica

Acest articol a fost citit de 4820ori


Sursa foto
Ca o carte buna care are si parti pozitive si parti negative, iata urmatoarea frantura de viata. Si sa mai zici ca lumea nu e .. proasta.

Intr-o statie de autobuz se aseaza o tipa pe o banca. Statea acolo doar ca sa astepte pe cineva si nu autobuzul in sine. Ca sa isi umple timpul, butoneaza telefonul si se joaca ceva stupid. Poker, pare-mi-se. Tipa statea pe un colt al bancii, iar restul era goala.

Dupa cateva minute, apare o bunicuta cu cele doua nepotele ale ei. Cand vor sa se aseze pe banca, observa ca pe mijlocul bancii era lasat un pachet de tigari gol. Asa ca bunica isi indeamna una dintre nepotele sa ia pachetul de tigari si sa il arunce la gunoi. Un gest laudabil, dealtfel, numai ca adauga “… ca doamna n-a putut sa faca asta”. Tipa ignora remarca (baba nebuna..).

Ba, ej nebun?! De unde si pana unde ajunsese ea la concluzia ca pachetul ala de tigari era al gagicii asezata pe banca, avand in vedere ca mai era si mult mai departe de ea?! Daca faci un gest cetatenesc pana la urma (sau asa se numeste?!) trebuie neaparat sa arunci si o duma d-asta total aiurea?! Ai vazut tu ca asa a fost?! Ca pana la urma gagica nici nu fuma, ci era concentrata doar pe telefon. In fine, asta e doar jumatatea povestii.

Peste cateva minute si cateva autobuze care au trecut dar nu i-au trebuit bunicutei, apare un cersetor in statie. “Da-mi si mie ca sunt amarat ca..” etc si etc. Stiti si voi cum sunt, nu mai insist. Omul cracanat, defect fizic, iar din cauza asta era si mai pitic.

De cum apare, bunica ii intinde cateva (n-am vazut cate) bancnote de 1 leu. Omul le ia, multumeste, apoi incepe cucerirea redutei. Incepe sa o agaseze pe fata sa ii dea si ea ceva.

“Fata, da-mi si mie”
ea nimic.
“Fata, ma auzi?”
ea nimic. Il ignora, se juca in continuare pe telefon.
“Fata, ma vezi?”
ea nimic. Nu-si ridica ochii din telefon.

Si incepe omul nostru sa se aplece, cum era el asa pitic si cracanat, sa se coboare din ce in ce mai jos, incercand sa faca un soi de “eye contact” cu fata ca sa ii atraga atentia. Intamplator, fata era in fusta. Si coboara omul nostru cu corpul din ce in ce mai jos, trecand la un moment dat de la incercarea de a o privi in ochi la incercarea de a se uita sub fusta ei. Fata in continuare nimic.

Pur si simplu, fata s-a gandit ca daca il ignora, dispare. Nu s-a gandit ca o sa insiste atat. Si l-a tot ignorat pana cand a cedat ridicandu-si brusc ochii spre el “Prietene, alta treaba n-ai? Vezi ca poate mai ai in alta parte de cersit, iar fusta mea te tine ocupat!”. Reactie la care ‘amicul’ nostru cersetor nu s-a asteptat, pentru ca a tulit-o repede, iesind din peisaj.

Una peste alta, nedumeririle mele raman in picioare, in ordinea numerelor de pe tricou:
– de ce bunica presupunea automat ca daca o persoana se afla la o distanta oarecare de un gunoi, este neaparat facut de persoana respectiva?!
– inteleg ca unii chiar au nevoie de bani, dar nu inteleg de ce sunt atatia oameni “milostivi” (a se citi: prosti) care baga imediat mana in buzunar fara sa se intereseze macar, chiar si din surse empirice, daca e cazul sa faca asa ceva, gen bunica noastra…
– cat de multa prostie si dezgust trebuie sa imprastie un cersetor in jurul lui, astfel incat atunci cand intra in spatiul tau sa te provoace sa ii dai bani, doar ca sa scapi de el?!
– plus (nedumerire bonus si off topic): de ce au fumatorii senzatia ca daca un muc de tigara are dimensiuni mici, il pot arunca oriunde si nu e considerat gunoi?!

N-am sa ii inteleg niciodata pe cei care incurajeaza cersetoria. Nu inteleg de ce undeva in sinea lor, oamenii care dau bani cersetorilor chiar cred ca fac o fapta buna, nerealizand ca de fapt strica societatea asta, pentru ca acolo unde o activitate are vad comercial, ea va prospera pentru ca vadul inseamna conform definitiei ca o activitate are clientela. Pentru ca daca n-ar fi profitabila, n-ar mai exista cersetorie.

Iar eu nu pot decat sa cataloghez oamenii care dau bani si incurajeaza astfel cersetoria, decat drept oameni… limitati. “Lasa, mama, ca e amarat”. Iar cea mai mare ofensa pe care poti s-o aduci unui cersetor e sa-l trimiti la munca.

Nu pot sa acopar subiectul pe de-a-ntregul. Nici nu intentionez. Nu suntem nici prima si nici ultima tara care are cersetori. Dar ai nostri sunt “manufacturati” uneori, iar asta e mai tragic. Inseamna ca la noi chiar merge treaba si se scoate un ban frumos. Iar daca probabil am fi mai educati, dar si Statul ar face mai multe, am fi cu adevarat mai civilizati. Insa, prea multi pun botul la “mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana”, asa cum zicea Maestrul Dinica in Filantropica.

Cumva, desi pana la replica finala n-a facut nimic, societatea va intelege ca tot tipa este personajul negativ. Caci, se pare, daca alegi sa nu pui botul la ce pune botul majoritatea, esti paria. Bunica deja i-o fi acordat, ma gandesc, doua bile negre fetei: una pentru ca n-a dus pachetul la cos, desi nu era al ei, iar a doua, pentru ca n-a cotizat si ea la pusculita cersetorului. Pentru ca atat intelege ea.

Noi sa fim sanatosi!


6 Responses to “Bunica, cersetorul si gagica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.