Suricata în acţiune!

Un lucru despre olimpiada

Acest articol a fost citit de 4196ori

Candva in copilarie aflasem ce inseamna cercurile olimpice. In special ce inseamna culorile de pe ele: albastru, galben, negru, verde si rosu. Undeva ma blocasem. Imi aduceam aminte doar ca fiecare culoare reprezinta cate un continent, dar si ca albastru reprezinta Europa, galben Asia, iar negru, evident (dupa parerea mea) Africa. Altceva nu-mi aminteam.

Asa ca din curiozitate, l-am intrebat pe Sfantul Google. Iar sfantul gugal mi-a dat ca sursa wikipedia si de acolo am aflat mai multe. Stiu ca wikipedia este o enciclopedie gratuita iar informatiile din ea sunt neautentificate, deci pot fi reale sau nu, insa am avut placerea sa gasesc si raspunsul la intrebarea mea: ce reprezentau celelalte culori.

Astfel:
– albastru – Europa
– galben – Asia
– negru – Africa
– verde – Oceania
– rosu – cele doua Americi (Nord si Sud)

Cum ziceam, informatia nu este certificata. Chiar si asa, cumva un mic soi de satisfactie (ca atunci cand ti se da dreptate) tot am simtit. Stiam eu ceva. 🙂

Am aflat in plus ca cercurile olimpice au fost propuse pentru prima oara in 1912 de catre Pierre de Coubertin, fondatorul jocurilor olimpice moderne, insa coloritul lor se pare ca desi simboliza cele “cinci colturi ale lumii” conform lui Coubertin si deci nu neaparat continente, se pare ca a fost ales pentru ca cel putin una din cele cinci culori folosite se aflau pe steagurile tarilor participante la acel moment la Olimpiada. Interesant, nu?

Un alt lucru interesant, conform wikipedia, se pare ca este si ‘lozinca’ pe care o auzim des in ziua de azi, introdusa de asemenea de Coubertin “Cel mai important nu este sa castigi, ci sa participi“. Aici, am oarecare rezerve. 😉 Ar fi frumos sa mai si castigi, caci de participari, cel putin noi romanii, suntem un pic cam satui.

Asadar, fara alte masinatiuni si incurajari pompoase, urez mult succes echipei Romaniei. Eu le tin pumnii! In doua zile este deschiderea Jocurilor, iar atunci ma voi lipi de televizor si radio! 🙂

Sa jucam curat, adica fair play. Macar de data asta sa le aratam celor de pe scena politicaca unii mai au si onoare.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_symbols


14 Responses to “Un lucru despre olimpiada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.