Suricata în acţiune!

Ce inseamna Postcrossing

Acest articol a fost citit de 4120ori

www.postcrossing.com

Am mai scris despre asta mai demultisor, dar revin asupra Postcrossing, din cateva motive:

1. Este un hobby placut care pe mine ma binedispune. Iar daca pot sa impartasesc ceva frumos cu altii, o voi face sigur. In fond, asta a fost principalul scop al blogului, sa aduc voie buna. Faptul ca imi mai patineaza si mie un nerv din cand in cand e doar o slabiciune a timpurilor in care traim. (de genul, OMG in ce lume traim!?! :D)

2. Este posibil ca altii sa nu cunoasca proiectul Postcrossing, sa fie sau nu fani carti postale si/sau timbre, iar nestiind de el, sa fie privati, din nou, de ceva tare fain.

3. Vreau sa inspir increderea ca proiectul chiar functioneaza, deci e pe bune si este un proiect amuzant care uneste (va vine sa credeti sau nu) oameni din toate colturile lumii (mai ceva ca Olimpiada 😛 ).

4. Pentru ca vad ca am reusit prin postarile mele anterioare sa “recrutez” oameni in aceasta nebunie 😛 Asta inseamna doar ca si altora le place si au reusit sa treaca peste scepticismul initial pe care fiecare l-a simtit la inceput. Iar inima mea creste, ca si cand oamenii nou veniti ar fi chiar copilasii mei 😀 Nu castig niciun punct, bonus sau alte ameteli, dar povestesc intr-una despre postcrossing, pentru ca este al naibii de haios sa primesti cate ceva dragut in cutia postala pe care sa il ridici la finalul zilei cand vii acasa, de care nu te saturi, pentru ca intotdeauna e altceva. 🙂

5. In final… pentru ca m-a rugam coolnewz la un moment dat 😛 dupa ce mi-a trimis niste carti postale, pentru ca el e, cum ii zice si numele, de treaba, adica cool ;)(zau daca mai stiu prin ce postare, iar lenea ma impiedica in mod vadit sa o gasesc :D)

Deci, inainte sa va mai ametesc cu alte motive, pentru cei care nu sunt deja niste mici experti in carti postale, va spun pe scurt, pentru nou veniti, ce inseamna proiectul gratuit Postcrossing.

Desi scrie chiar pe site-ul lor destul de simplu despre ce e vorba, in principiu lucrurile se rezuma la:
~ te inregistrezi gratuit
~ iti faci un profil (unde scrii 2-3 vorbe despre tine si ce pasiuni ai, apoi ce tipuri de carti postale ti-ar placea sa primesti -te poti inspira de la altii in prima faza, ca sa fie mai usor-)
~ apoi soliciti o adresa postala
~ primesti un profil al unui utilizator, in mod aleatoriu, cu un numar de cod (ID, de genul RO-12345)
~ alegi o carte postala care sa se apropie cat mai mult de dorintele utilizatorului (de aia fiecare are profil.. sau, majoritatea)
~ pui timbru (prioritar: pentru tarile din Europa: 2.1 lei, pentru tarile din afara Europei: 3.1 lei, DAR poti pune neprioritar pentru oriunde in lume la 1.6 lei. Diferenta e ca pentru neprioritar nu poti pune sticker “prioritar” si dureaza mai mult sa ajunga, dar nu semnificativ mai mult)
~ astepti sa o primeasca destinatarul si sa o inregistreze, adica sa introduca ID-ul in sistem. Si gata, functioneaza! 😀 Acum va face altcineva pentru tine exact acelasi lucru. Iar asta este complet aleatoriu! 🙂 Adica, trimiti oriunde, primesti de oriunde.

Initial poti trimite 5 carti postale, dar cu cat inaintezi si castigi vechime (care se masoara in carti postale trimise si nu in timpul care a trecut :P) numarul cartilor postale pe care le poti trimite simultan creste pana la… habar n-am 😀 Eu pot trimite in prezent 16 carti postale si ma indrept spre 400 de carti postale trimise.. in ultimii 5-6 ani 😀

Eu am intrat in proiect in primul sau an. Eram plictisita acasa intr-o zi, dupa ce revenisem de peste mari si tari, si m-am gandit “ce misto ar fi sa pot trimite carti postale oriunde in lume, si sa primesc la fel de oriunde din lume”… iar cineva mi-a spus ca probabil deja exista asa ceva deja in functiune. Si, ce sa vezi. Exista 🙂 Avea jumatate de an proiectul.

M-am miscat greu cu trimisul cartilor postale, pentru ca desi pare mult sa zic ca am circa 400 de carti postale trimise, unii deja au batut mia. Eu am avut insa unele perioade de pauza, cu toate ca sunt printre primii romani inregistrati in proiect. 😉

“Parintele” proiectului este un portughez pe nume Paulo. La care noi ne inchinam precum monstruletii la Lady Gaga (nu mai e nevoie de ghilimele, pentru ca mizez pe inteligenta cititorilor sa isi dea seama ca .. evident, glumesc :P). Daca ma intrebati pe mine, ii sunt recunoascatoare lui Paulo ca ma distreaza ce a facut el. Sunt si invidioasa ca nu m-am gandit eu prima… damn, eram atat de aproape….

In tot acest timp, proiectul a evoluat de la 5-10 utilizatori la peste 200.000 de utilizatori, din circa 90% din tarile de pe glob si peste 13 milioane de carti postale trimise. Da, milioane! OMG, in ce lume traim! Vezi aici statistici. Evident ca nu toate tarile participa, pentru ca desi noi incercam sa depasim barierele culturale, de civilizatie si chiar politice, nu prea se poate. De aia, probabil, cea mai ‘vanata’ tara de pe glob poate este Coreea de Nord. Pentru ca regimul de la Phenian este mai.. aparte. Dar nu ma bag in aceasta mlastina de nisipuri miscatoare.

Pentru ca ma simt foarte inspirationala azi 🙂 va mai impartasesc un gand. Mie mi se pare potrivit proiectul asta pentru cei care au copii mici, pentru ca eu cred ca le dezvolta imaginatia si pot invata lucruri noi. Despre oameni, obiceiuri, locuri, geografie, istorie, arta etc. In plus, asa cum se trezesc nostalgii placute in fiecare atunci cand ajungem adulti si dam peste ceva din copilaria noastra, acelasi lucru li se poate intampla si lor. Deci, le puteti forma amintiri frumoase. Ca tot vorbeam de copilarie, iata una din preferatele mele.

Hai ca nu ma mai intind. Proiectul e misto, ce sa mai incolo si incoace. 🙂
PS: sa nu uitati de mine ca v-am spus de el dupa ce va inscrieti si vedeti cat de fain este 😉


12 Responses to “Ce inseamna Postcrossing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.