Suricata în acţiune!

Lacrimi şi Sfinţi, adică Şoc şi Groază

Acest articol a fost citit de 18850ori

Plănuiam de mult împreună cu prietenii să vizităm acest restaurant cu renume, amplasat pe strada Şepcari 16 în Centrul Vechi. I s-a dus faima că este restaurantul lui Dinescu, Mircea Dinescu, iar cum dumnealui ‘le are’ cu mâncarea, ne-am zis că n-o să dăm greş de îl vizităm şi noi.

Ştiam că meniul are preţuri mai măricele decât de obicei. Ne gândeam înainte să mergem că s-o datora mâncărurilor care, conform site-ului, sunt “reţete vechi de 100 de ani reinterpretate şi reaşezate”. Aşa că eu personal mă aşteptam să plătesc ceva în plus, evident, cu condiţia să merite în final, măcar pentru experienţa locului.

Pentru că era soare, deşi toamnă, ne-am aşezat pe terasă. Primul lucru pe care l-am observat a fost că masa unde ne-am aşezat avea încă semnele foştilor ocupanţi. Ceştile de cafea goale erau încă pe ea, dar şi firimiturile prânzului deabia servit. Nici după ce ne-a observat chelnerul/debarasatorul nu s-a îmbunătăţit condiţia mesei, pentru că s-a mulţumit doar să ia vesela murdară, dar n-a dat nici măcar cu o lavetă să şteargă masa. Am dat noi uşurel cu mâna firimiturile mai pe centrul mesei, sau pe jos, că tot eram afară.

Despre meniu, în afara faptulului că are preţuri ridicate, mi-a plăcut prezentarea pe un fel de hârtie de tip sugativă (să îmi ierte criticii adevăraţi lipsa termenilor de specialitate), iar mâncărurile aveau fiecare denumirea lor simpatică, gen: “ciorbă de potroace din inutilităţi de gâscă, raţă, curcă şi cocoă, acrită cu borş sau corcoduşe”. Aceasta era 15 lei. Semi-acceptabil, doar ca idee, pentru locaţia respectivă. În general o ciorbă nu sare de 10 lei în majoritatea locurilor. Dar, hai, am zis, suntem la Lacrimi şi Sfinţi, restaurantul lui Dinescu. 😉

Un ceai e 8 lei, berea are preţuri de la 8 lei în sus, deserturile peste 17 lei, iar la preparate din carne nu este nimic sub 20 de lei.

Pentru cardiaci o spun, aflaţi că în meniu mai există şi ‘Tort cu ce-o fi’ la preţul de 19 lei. Să-mi stea inima şi alta nu la preţul ăsta. Arăta bine, am văzut la o altă masă, dar la bugetul meu de student (vorba vine) n-aveam să dau un pol pe o felie de tort! Ca o glumă, mai degrabă mă duc la metrou la automatele de diverse şi de 20 de lei îmi iau toate dulciurile posibile. 😀

După ce ni s-a luat comanda, am aşteptat puţintel să ne vină mâncarea la masă, dar nu-i chiar bai. Când a venit, am văzut că porţiile sunt de-a dreptul minuscule. Am servit ciorbiţe şi antreuri. Eu am luat un antreu cu brânză împăturită, zice-se în meniu la 160 de grame, dar vă zic clar că erau nişte cubuleţe cât ecranul unui mobil (normal, nu iPhone5 ;)), în număr de 4. Foarte, foarte puţin. Doar de poftă, cum ar veni. Dar la 13 lei.

La gust, nimic impresionant. Absolut nimic. Ciorbele erau ciorbe ca toate ciorbele, iar antreurile chiar sub antreurile ca toate antreurile.

Singurul lucru pozitiv: limonada cu mentă. Realizată excepţional şi gustoasă, însă la preţul de 10 lei pentru un pahar mic de cocktail.

Am aflat la final când ne-am uitat pe nota de plată că pâinica de la supă costă 3 lei o bucată, şi ne-au fost aduse 7. Apare într-adevar pe meniu preţul unei pâinici, însă dacă ştiam, ne puteam lipsi. Iar aici apare o nemulţumire de-a mea, şi nu numai, generală la adresa tuturor restaurantelor: nu mi se pare ok să plăteşti pâinea separat la un restaurant. E ca şi când ai plăti uleiul, oţetul, sarea sau piperul din olivieră! Ar trebui să găsească o soluţie să o includă în preţ, pentru că de multe ori lasă impresia că încarcă nota de plată. La fel şi cu ketchup-ul la pizzerii. Nu mai taxaţi în disperare de cauză orice nimic. Chiar falimentaţi dacă nu le puneţi separat pe notă? Dar.. n-o să vă învăţ eu acum cum să vă conduceţi afacerile, e doar o remarcă pe care o veţi ignora.

Ceea ce este însă inacceptabil este faptul că au fost necesare 3 solicitări pentru încă un suc! În plus, ‘dovleceii îndopaţi’, de la antreuri, serviţi de altcineva, nu de mine, erau nu doar pârliţi, ci chiar arşi.

Rămâne încă un mister pentru mine de ce au clienţi în condiţiile în care porţiile sunt mici, preţurile mari, iar servirea deplorabilă. Chelnerul nostru se făcea că nu ne vede la un moment dat şi părea că ne face un imens favor când ne lua comanda. N-am văzut niciun zâmbet de la niciun angajat şi păreau toţi crispaţi. Probabil asta spune mai multe despre “bucătăria” lor internă decât îmi pot da eu seama acum.

Nota de plată finală: 218 lei pentru 4 ciorbe, 3 anteuri şi nişte suc. Asta am scris-o ca să îmi aduc aminte să nu mai calc niciodată pe acolo. Pentru că degeaba ai un nume în spate care aduce clienţi, dacă nu ştii să îi păstrezi prin serviciile oferite. Un mare păcat.

În incheiere, îmi permit doar să citez un alt mesean de la acest ‘sublim’ restaurant:
“[….]De dorit a lăsat locaţia. Punem la socoteală ca numai deviaţia psihică de care aminteşte Vadim la adresa lui Mircea Dinescu a putut impune acest nume unei cârciumi. Pe parcurs ne-am dumirit. Am mâncat (puţin) şi am suferit ca nişte sfinţi (martiri). Porţii minuscule şi cu gust dezagreabil la preţuri astronomice. Chelneri adormiţi şi bucătari diletanţi (mâncarea era arsă). Când am văzut nota era să ne podidească lacrimile! De aceea recomand cu căldura: OCOLIŢI ACEST RESTAURANT !”


20 Responses to “Lacrimi şi Sfinţi, adică Şoc şi Groază

  1. Hapi

    Sa stii ca am citit si pe blogul Simonei Catrina cam aceleasi “plangeri”
    Pacat de investitie si de nume….

    • Gabitelu

      imi pare rau ca n-am facut un mic “research” pe net inainte sa ne aventuram acolo… Pentru ca sa stii ca dupa ce am povestit ce am ‘patit’ am auzit acelasi lucru de care-mi spui, ca e nasol… 🙁

  2. Aia au nevoie de o vizita, ca de de aer, si anume Gordon Ramsey sa bage vreo trei “f**k” in ei si sa-i faca de ras la televizor. 😆
    Mai departe, chestia cu platitul extra al painii sau cel putin faptul ca figureaza separat pe nota de plata, mi se pare de prost gust daca nu chiar o nesimtire crasa. Dar am intalnit faza si in Germania nu numai in Romania. In Canada nu se pomeneste asa ceva. Poti sa mananci paine pana cazi sub masa ca nu platesti un cent extra. Si in ceea ce priveste ketchup-ul, mustarul sau maioneza la fel. Sunt pe masa, servesti cat vrei. Poti sa dai tot tubul pe gat. Apropo, cum sta treaba cu intorsul farfuriei pe acolo, in caz ca-ti vine mancarea la masa rece, arsa, cruda ? Poti sa dai farfuria inapoi la ospatar si sa-i spui sa-ti aduca mancarea gatita ca lumea ? Sau daca faci asta te baga unde nu strabate soarele ? 😆

    • Gabitelu

      a, da, bine ai zis cu Gordon Ramsey! Sa ii faca pulbere! Avem si noi MasterChef aici… dar nu prea ii cunosc oamenii pe bucatarii de pe la noi. Nu suntem civilizati in asa ceva, inca.
      Intorsul farfuriei?! Glumesti, nu? 😀 N-am pomenit in viata mea ceva de genul asta aici… Iar asta nu e de bine! Nu doar ca te-ar baga in locuri unde nu strabate soarele, cum zici tu, dar te mai si trezesti cu vreun “bodily fluid” in ea… Pentru o asemenea actiune de intors farfuria inseamna iar sa avem civilizatie.. ori in republica asta bananiera, n-ai ce sa ceri.
      Ai zis bine, de prost gust cu taxatul painii. Stiu ca nu suntem singurii, dar nu inseamna ca e ok.

  3. cristi antonescu

    eu ,am fost de cateva ori cu nevasta mea si pot spune ca e cel mai bun restaurant din LUME.
    este incredibil ce aud de la niste nenorociti…
    pai ba tampitule(ala..studentu’ pulii..)tuuu
    vreodata in viata ta ai mai mancat la vreun
    restaurant? vad ca esti obisnuit cu automatele…
    prostule..ce cumperi tu de la automate ,costa triplul valorii normale a unui supermarket…………cretinule!
    care o sa citeasca aceasta recenzie,va spun..nu va luati dupa toti cacatii,care n au mancat in viata lor decat la “impinge tava”
    Restaurantul este impecabil,in raport..mancare,servire,pret si nu in ultimul rand,un vin exceptional

  4. cristi antonescu

    ce citesc…!auzi..!ramsey..pai, ba cacatilor,
    de ce nu v ati dus la O SHAORMA?
    e normal c ati fost serviti asa..,personalul
    de acolo, isi cam dau seama ce fel de clienti
    le calca pragu’, e normal sa va trateze ca pe niste
    scursuri…pacat ca nu s a dat legea selectarii
    clientelei…eu v aruncam in strada!!

    • Gabitelu

      Bre, antonescule (n-am simtit ca ar trebui pus ‘a’ de tipar), te agiti prea mult pentru un restaurant. Oare calitatea mancarii pe care o mananci e direct proportionala cu ce iti iese pe gura cand vorbesti?

    • Esti prost! Esti un slugarnic care se vede ca are ceva legatura cu personalul restaurantului. Nu vad motivul pentru care te arzi pe cur asa tare cand citesti o recenzie ce nu te afecteaza direct. Esti un bou facut la la*a, aruncat pe gard si carat de musca!

  5. cristi antonescu

    scuze…”personalul isi cam da” ..tastatura mea nu are
    diacritice…

  6. Alin

    Cristi Antonescu vezi ca la urgenta iti da medicamente gratis daca ai pierdut reteta sau daca ai ramas fara bani.

  7. Cornel

    Antonescule, pacat, faci de ras un nume istoric ! Si pe nevasta-ta o cheama cumva Vasile ? Cum iti permiti, in numele decentei si a bunului simt, sa folosesti cuvinte pornografice in comentarii ? Pacat de tine ca esti frustrat si stresat ca si patronul restaurantului ! Si acum … fa-te ca lucrezi !!!

  8. Beatrice

    Un raspuns pentru Cristi Antonescu. Nu pot sa te numesc domn ca ce iese din “gura” ta lasa de dorit. Se pare ca tu nu ai invatat “regulile de circulatie” pe internet. Poate nu ai aflat ca injuratul si vorbitul urat nu se face in public. Asta o faci la tine acasa intre cei patru pereti.

    Eu am circulat mult in lumea asta, nu ca lauda, dar am avut posibilitatea sa merg la restaurante cu una sau mai multe stele Michelin. Dar am fost si la restaurante in curtea unei familii in Cuba. Am fost in Europa, Asia, America, Africa si Australia. Am avut diverse experiente. Unele care m-au impresionat si altele care mi-au parut rau.
    Lacrimi şi Sfinţi a intrat in categoria unde mi-a parut rau ca am fost. Daca nu as fi avut compania unor oameni deosebiti, ar fi cotat ca dezastru. Pentru mine nu pretul este problema ci experienta personala. Ca sa intreb de trei ori sa imi aduca o coca cola si sa se mai si uite urat la mine, nu accept. Sa fiu “sictirita” de un chelner, chiar nu accept. Am sperat ca mancarea sa fie deosebita, dar portiile extrem de mici si apoi si arsa, nu cred ca este acceptabil.
    Asa ca ai grija cum te comporti in societate, fie ia chiar pe internet. Daca aii probleme psihice si nu sti sa te exprim decent, mai bine taci. Sti cum este zicala, “daca taceai filozof ramaneai”.

  9. Ma bucur mult ca am citit articolul asta inainte de a le trece pragul. Recent am trecut de multe ori pe langa restaurantul in cauza si ma intrebam ganditoare cand sa vin eu sa-l incerc! 🙂
    Nu-mi ramane decat sa iti multumesc, pentru ca m-ai oprit la timp!

  10. Cornel

    Cand m-am referit antonescule la genul nevestei, m-am gandit ca nicio femeie nu ar putea convietui c-un asemenea barbat !

  11. Andrei

    A dat de acest articol cautand informatii despre designul restaurantului, dupa ce saptamana trecuta am fost prima data. Nu sunt genul de om care comenteaza la toate aberatiile scrise pe net, dar daca tot mi-am sacrificat cateva minute sa citesc ineptiile astea am zis ca o parere as putea sa-mi exprim.
    Ce am intalnit la restaurant nu are nici o legatura cu povestea din articol, mancarea este foarte buna, servirea ok ( intr-adevar, nu extraordinara, insa nici atat de rau). Preturile sunt ok avand in vedere locatia/zona/mancarea , insa daca ajungi sa compari preturile de la tonomat cu desertul din restaurant in opinia mea ai cam spus tot ce era necesar pentru orice cititor despre cat de “avizata” ar putea fi parerea ta.

  12. laurentiu

    mda scurt si la obiect am fost acolo aprox 40 de prieteni (de la copii de 3-4 ani pana la bunici de 70 ani)mancare buna ,vinul extraordinar,ne-am simtit extraordinar,am venit undeva la ora 15 si am plecat pe la 23,carciuma era plina ochi, acum intrb si eu pe carcotasi dc e asa cum spun dansii cum dracu de carciuma e plina mai tot timpul?

  13. Andreescu Sorin

    Am fost si eu aseara la acest restaurant si sunt dezamagit. Intr-adevar portii sub gramajul afisat. Snitel vienez facut din muschi ca nu abeau altceca 150-200gr 58 lei. Galusti cu ptune jalnice la gust , 2 la portie 15 lei. 2 persoane am lasat 200 lei. La un restaurant langa Teatrul National, cu etichete, am mancat mult, mult mai bine si am lasat 120 lei. Ocoliti acest restaurant care nu are legatura cu sfintii, ci doar cu lacrimile

  14. Daniela

    Domnule Dinescu ! De ce nu dati o replica hazlie de-a dumneavoastra comentatorilor? Este adevarat ?

  15. ela

    Să le fie rușine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *