Suricata în acţiune!

Toti romanii sunt…

Acest articol a fost citit de 2173ori

be kind
Sursa foto: thehappyproject.com

Acum vreo 6 luni, in vara, pe cand jocurile olimpice de la Londra erau pe terminate, dupa ce am vazut show-ul grandios de final organizat de britanici, era cat pe ce sa scriu un post despre ce stil misto au britanicii. Cat de mult ii admir pentru rafinament, bun gust si clasa.

Intre timp, ma cam bucur ca n-am facut-o pentru ca nu pot sa suport de fiecare data cand se vorbeste despre romani ca despre ciumati! Nu mai suport sa fiu bagata in oala generala, sa fiu vorbita la general, sa fiu aratata cu degetul, sa fiu blamata, sa fiu huiduita, sa fiu ocolita, sa ma trateze toti ca pe un cetatean de mana a doua, doar pentru ca ALTII (unii) fac niste lucruri deplorabile care imi scad mie (luata la gramada) drepturile si ii determina pe majoritatea sa imi vorbeasca deloc cuviincios.

Daca razboiul cuvintelor dintre vest si est s-ar face cu rosii, in mod clar, toata Europa ar fi un mare bulion!

M-am saturat, de cand ma stiu, doar pentru ca am fost accidental in clasa a 9-a H, in grupa 1235 la facultate sau pentru ca locuiesc in Bucuresti, sa fiu considerata la kilogram ca fiind: un copil rau, o puturoasa, drogata sau nesimtita. Sau, pentru ca locuiesc in Romania, sa fiu considerata hot si talhar.

M-am saturat.

Doar pentru ca asa s-a intamplat sa ma nasc in Romania, m-am saturat sa fiu catalogata la gramada, pe baza a ceea ce fac altii si nu EU ca individ!

M-am saturat sa aud ca romanii sunt tigani, hoti, nespalati, needucati sau intr-o mie de alte feluri negative!

EU NU ZIC ca toti britanicii sunt infumurati, grasi si betivi! NU ZIC! N-au cum sa fie toti la fel! De asta as aprecia daca si RESTUL LUMII ar intelege ca NU TOTI romanii sunt in felul asta:

aaa, esti roman” [uitandu-se brusc cu teama si sila]

Da, romanii locuiesc intr-o tara saraca din punct de vedere economic. Avem de toate si le administram prost. Avem joburi cu nume englezesti (marketing assistant, junior research, planner si human resources manager) pe niste salarii de toata jena, perfect romanesti. Platim mai mult pe mancare decat plateste vestul, dar cu toate astea suntem pe locul 5 in lume la viteza de internet.

Da, avem si plusuri printre atatea minusuri. Dar nu suntem toti la fel, cum dealtfel nicio masinarie xerox n-ar putea sa faca 19.000.000 de copii identice!

Imi doresc ca macar in mentalitate sa ni se ofere acelasi punct zero din care porneste oricine atunci cand cunoaste o alta natie. M-am saturat de stereotipuri.


10 Responses to “Toti romanii sunt…

 1. S-a purtat cineva urat cu tinw doar pentru ca esti romanca? Te simti marginalizata sau ti-a spus televizorul/ziarul/monitorul ca esti?

  • Gabitelu

   Da, am fost chiar “atacata” verbal si apostrofata. I-am raspuns lui coolnewz.

 2. mnah … nu avem cum sa nu privim treaba SI statistic. Si as spune ca sunt convins ca si tu o faci citeodata. Pe de alta parte sa stii ca in afara de vremurile cind era inca control la frontiere, nu m-am simtit niciodata bagat in aceeasi oala.

  • Gabitelu

   vorbesc de perceptia omului de rand care judeca dupa cum aude prin presa. M-am confruntat si eu cu o situatie urata acum ani de zile, cand s-a luat de MINE un american dupa ce Romania a decis suspendarea adoptiilor internationale (cand au fost banuieli ca adoptiile nu erau in interesul copiilor, cu banuieli de trafic de oameni.. in fine). A venit ‘mnealui americanu’ la mine si a inceput efectiv sa TIPE la mine ca DE CE am oprit EU adoptiile, ca EU nu stiu ca copiii o duc rau in orfelinate, ca a vazut el reportaje si ca sunt tratati asa si pe dincolo… si ca am facut EU o greseala ca EU am oprit adoptiile internationale. (treaba e veche). Deci, cu asa ceva NU as vrea sa ma mai intalnesc.
   Controlul la frontiere avea si el rostul lui. Eu, personal, cred ca ma pozitionez mai degraba in tabara impotriva globalizarii, pana la urma.

 3. Da, toti ii stereotipam pe altii in anumite momente, Gabitzelule
  Numai ca nu trebuie sa exageram si e necesar sa constientizam ca generalizarea e intotdeauna periculoasa

  • Gabitelu

   asa e, cu totii suntem datori cu un stereotic la un moment dat. Eu mereu imi doresc sa contrazic stereotipurile. Ale mele, ale altora. Nu imi plac generalizarile.

 4. Welcome to the club Gabitelu’ 🙂 Eu ma confrunt cu prejudecati si preconceptii de cand ma stiu.

  • Gabitelu

   I have subscriptions to many clubs :))) Important este totusi sa le depasim cu gratie:) Ca doua lebede 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *