Acest articol a fost citit de 1884ori
Prima ta reacţie este: “tu n-ai altceva mai important de făcut?”. Sau, şi mai politicos, “ai băut gaz?”.
Da. Unii beau gaz.
Postul ăsta (nu al Crăciunului) este dedicat celor care ori sunt cu mânecile suflecate şi băgaţi în problemă, ori poate vor să înţeleagă cum naiba vine treaba asta cu cărţile poştale.
Deci, pentru băutorii de gaz şi nu numai, iată câteva rânduri să vă lumineze calea.
Ca să înţeleagă tot poporul care e treaba cu cărţile poştale şi, mai ales, DE CE cărţi poştale, trebuie să clarific subiectul ce înseamnă să ai o pasiune. Ţie ce îţi place să faci? Nu mă refer la job. Tu dacă ai timp liber cu ce îl ocupi? Te duci la munte? Te dai cu bicla? Te plimbi prin parc? Faci poze? Asculţi muzică? Te uiţi la filme? Îţi place să scrii/citeşti? Îţi place să desenezi? Îţi place să confecţionezi haine/accesorii, să repari motoare? Îţi place să.. etc? Bingo! Aşa şi nouă. Ne plac cărţile poştale.
După ce am lămurit-o cu “de ce cărţile poştale” e cazul să trec la “FAQ”. Nu înjur pe nimeni. M-am gândit doar să adun cele mai frecvente întrebări puse în general de începători (în special ai proiectului www.postcrossing.com, Google it!):
* Costă să mă înscriu?
Nu. Înscrierea e gratuită.
* Cum funcţionează exact?
În primul rând soliciţi o adresă la care să trimiţi o carte poştală. Completezi frumuşel adresa pe cartea poştală şi neapărat pui codul pe ea (adică ID-ul), iar în momentul în care utilizatorul care a primit-o o înregistrează, atunci adresa ta va intra aleatoriu în sistem şi va fi extrasă de altcineva. Şi merge treaba asta la infinit, de peste 5 ani 🙂
* Am emoţii, va ajunge?
N-am cunoscut încă un postcrosser care să nu fi avut emoţii la prima carte poştală trimisă 🙂 Relaxează-te, va ajunge. Nu este înşelătorie. Ar fi şi culmea, auzi tu, înşelătorie cu cărţi poştale. Şi nu e nici afacere piramidală (deşi seamănă). Dar mă abat de la explicaţii.
* Cât costă să trimit o carte poştală?
O carte poştală în sine costă de la 0.50 de lei în sus. În general undeva pe la 1.5-2 lei, dar cei mai darnici pot să dea şi 10 lei pe o vedere (ştiu cazuri). Timbrele costă 2.1 RON pentru Europa şi 3.1 RON pentru în afara Europei. DAR neprioritar timbrul pentru o carte poştală costă 1.6 RON oriunde în lume (dezavantajul este că nu pui timbru autocolant “prioritar”, iar cartea ta poştală ajunge în general mai greu decât una prioritară). Tănticile de la poştă nu vor recunoaşte că poţi să pui şi timbre de 1.60. Lor dacă le ceri un timbru pentru Japonia, de exemplu, îţi vor da de 3.1 lei. Dar noi ştim 😉
* Vede cineva adresa mea?
Adresa ta nu ar şti-o decât cei de la postcrossing (dacă chiar ar sta ei să cotrobăie în adresele a peste 200.000 de utilizatori din întreaga lume) şi, evident, cel care îţi trimite vederea. Dacă însă eşti paranoic, poţi să închiriezi o căsuţă poştală la oficiul poştal care îţi convine şi n-o să ştie nimeni adresa ta exactă. Evident, închirierea costă, iar asta e altă mâncare de peşte despre care nu ştiu să îţi dau detalii. Însă, nu este cazul să fii paranoic. Poţi să treci adresa ta fizică 🙂
* Ce ar trebui să trimit?
Ce pofteşte inimioara ta. DAR ca sfaturi:
– citeşte cu atenţie profilul omului care ţi-a picat şi vezi ce îşi doreşte
– vezi ce cărţi poştale are la favourites
– vezi ce cărţi poştale a primit DEJA (nici măcăr fanaticii nu suportă dublurile… deci, un pic de atenţie)
– dacă tot nu ai ce pune omul în listă, fii atent şi la ce NU îi place să primească. Nu uita şi regula de bun simţ: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.
* La profilul meu nu apare pe ce loc sunt în ţară. De ce?
Pentru că apare scris doar în profilul primilor 50 din fiecare ţară. Când vei avansa, va apărea şi la tine.
* De ce pot să trimit doar un număr de maxim 5 vederi prima oară? Îi aud pe unii mai vechi că pot să trimită şi 20 de vederi!
Nu te impacienta. Mărirea numărului maxim de vederi pe care le poţi trimite deodată vine ca bonus al vechimii în “câmpul muncii”. Dacă şi tu te dedici şi trimiţi în continuare, ţi se va mări şi ţie numărul. Este ca la job, cu cât eşti mai vechi, cu atâta ai mai multe privilegii 🙂
* De unde pot să cumpăr şi alte vederi/cărţi poştale decât cele pe care le văd în librarii?!
Ar fi o idee să încerci la târgurile de vechituri. În funcţie de cât de flămând este negustorul, ţi le poate da şi de la 1 leu bucata. Mai găseşti pe la muzee şi pe la anticariate. Mai sunt unii care achiziţionează ediţii rare de cărţi poştale (ca să impresioneze destinatarul sau pentru că se potrivesc foarte bine cu dorinţele lui) şi de pe ocazii.ro sau alte site-uri interne sau externe. Doar ca idee. Însă costă. Altă idee ar fi să vii la întâlnirile lunare ale postcrossing România ca să vezi ce locuri faine vizităm şi de unde ne mai aprovizionăm cu vederi.
* Ce este ăla handmade?
Adică nu este o carte poştală tipărită de o editură. Este ceva artizanal, făcut de mâna omului. Ai, măi, ce întrebare.
* Ce părere au oamenii despre cărţile poştale handmade?
Este o opţiune personală. Unii le înghit, alţii le acceptă, altora le plac, iar alţii le detestă. Deci, fii atent ce scrie în profilul omului, mă repet.
* Dacă pun un timbru poştal pe o hârtie goală oarecare, ajunge la destinaţie?
Da. Atâta timp cât are adresa corectă şi timbrul de valoare corectă, ajunge negreşit (de fapt ajunge în 99% din cazuri, restul de 1% depinde de noroc.. să nu se piardă, fure, rupă şi să fie ilizibil etc.)
* Am văzut la cineva că a scris numele ţării de destinaţie în limba română. E corect?
De principiu (iar asta n-o să v-o spună niciun factor poştal) tu ar trebui să scrii pe cartea poştală numele ţării SUA, ca în română, şi nu USA ca în engleză (i-am auzit eu râzând referitor la acest subiect “la câte uşi am trimis noi..”). De ce? Pentru ca la noi în ţară se triază corespondenţa ce merge la extern. Aşadar, Tanti Floarea de la poştă triază şi vede că o carte poştală merge în Ungaria şi nu în Hungary, iar apoi pe cei din Ungaria îi interesează restul adresei. Restul adresei îl scrii cum ţi-a fost dat, pentru că, evident, cel mai bine probabil ştie omul care a scris adresa pe care ai extras-o tu. Însă, numele ţării il poti scrie în limba română.
* De unde iau timbre mai frumoase decât oalele pe care le găsesc la poştă?
De la Romfilatelie. Găsiţi pe site-ul oficial toate informaţiile necesare. Adică:
>> Acesta este site-ul oficial.
>> Aici găsiţi reţeaua de magazine.
>> Aici găsiţi colecţiile anuale de timbre.
Pentru moment mă opresc aici. Ar mai fi şi alte întrebări, dar o pauză este binevenită. Şi pe site-ul oficial postcrossing.com găsiţi o serie de întrebări frecvente. Dacă însă vă este mai uşor, întrebaţi-mă. Sper să vă pot lămuri.
Până una-alta, nu uitaţi că în urma dezbaterilor în grupul de prieteni postcrossing, am ajuns la concluzia că oamenii care au pasiuni (legale ;)) sunt oameni fericiţi şi chiar frumoşi. 🙂
Pingback: Ce inseamna Postcrossing | Găbiţelu