Suricata în acţiune!

Șoc, refuz, nu

Acest articol a fost citit de 3010ori

M-au sunat părinții azi de dimineață să mă întrebe dacă sunt bine. Pe mine azi de dimineață. Pe alții în toiul nopții. N-au contat următoarele cuvinte, ci doar faptul că mi-au auzit vocea. Si eu la rândul meu i-am sunat pe alții. Vrei să știi că ceilalți sunt bine! Ai vrea (poate) să te abții, când nu realizezi cât de grav a fost totul…

Acum mulți ani eram într-o țară mult mai civilizată. Cu legi, reguli. Eram într-un club într-o seară, cu prieteni, la o seară de karaoke. Behăiam aiurea o piesă alei cărei versuri nu le știam. Dar era fun. în mijlocul piesei, la 1.00 AM fix, s-a oprit sunetul și am fost invitați afară. Gata, aia era ora legală de închidere, nu aveau să riște o amendă, sau poate chiar închiderea clubului, doar pentru că a vrut un grup de români să cânte până la final piesa. Era ora 1 fix, eh, aia era ora legala de închidere, bye bye. Fără discuții. Punct!

Dar, lasă, că ne întoarcem noi în România și petrecem până nu se poate, pentru că aici nu se respectă reguli, legi, nimic. Aici e permis orice, și pentru asta ni s-a dus faima. O știm cu toții. Fie că e Centrul Istoric, fie că e Vama Veche. Pentru că avem băutură ieftină, femei mișto, bubuie muzica, se bea alcool pe stradă, se fumează diverse pe la colț, se dau autorizații pe nașpa, pe spagă, se închid ochii, ca să se distreze tinerii. Pentru că nu se întâmplă nimic până nu moare cineva. și, știți ce, să fim sinceri cu noi înșine. ACUM ne doare, vrem să cadă capetele vinovaților, suntem șocați, dar NU o să se schimbe nimic.

Vom avea în continuare sute de cluburi, baruri, cafenele și alte ‘instituții’ de relaș, în care programul e non-stop, fără autorizații, fără extinctor, fără ieșiri de urgență, fără semnalizare, fără nimic, pentru CĂ SE POATE! La noi se poate și fără.

Așa cum Gabriel Oprea, de exemplu, nu are măcar bunul simț pentru o demisie de onoare, în urma polițistului mort pentru urgența lui fictivă, și NU o să pățească nimic, tot așa și astfel de capcane mortale vor rămâne încă în picioare și disponibile să ne.. găzduiască.

Asta e diferența. De aia dincolo băutura și distracția sunt mai scumpe. Pentru că dincolo există frică de lege. E simplu. Pentru că dincolo dacă te oprește poliția în trafic, nu începi și faci mișto de polițist și să crâcnești în față lui. Dincolo toți reprezentanții legii sunt mult mai respectați. Si legea în sine.

Si ăia, și noi vrem să facem bani. Doar că acolo se fac (mai) legal. Aici dacă vrei să fii legal, mai bine nu îți faci club, pentru că plătești mai mult decât scoți. Evident că de aia e plin Centrul Isteric de localuri, pentru că multe nu sunt în ordine cu actele, cu reglementările! Pentru că dacă ar fi, ar da faliment! O știm cu toții.

De aia vin străinii la noi, pentru că la noi se poate să te distrezi până la refuz. Din păcate, ei nu știu cu ce cost și cu ce riscuri. Si hai că de data asta a fost un incendiu. Dar să nu uităm că majoritatea clădirilor din Centrul Istoric au risc seismic. Câte sunt ok să funcționeze din acest punct de vedere?

Si te revolți, că trăiești într-o țară mică, o țară ce crede că e liberă. Că doar d-aia se distrează străinii la noi, că la noi e libertate. Insă e alt fel de libertate. E de fapt sat fără câini.

PS: pentru idioții prea “religioși” ca să mai aibă Dumnezeu și confundă muzica cu niște aberații apocaliptice, vă rog.. ocoliți. Abțineți-vă. Măcar azi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.