Suricata în acţiune!

DEX la xerox

Acest articol a fost citit de 3982ori


Sursa foto

N-am cum sa nu v-o spun p-asta. E prea tare sa trec nepasatoare pe langa ea. Eu cand zic ca prostia are geniul ei, nu zic degeaba asta.

Se facea ca acum o bucata de vreme m-am intalnit cu cineva apropiat care mi-a spus ca are sa-mi ceara un favor. Bon, zic, ce anume? Si atunci mi-a spus ca a fost trimisa de o cunostinta comuna sa imi ceara sa ii dau/donez/imprumut DEX-ul. Adica dictionarul explicativ al limbii romane. Nimic prea anormal pana aici, mai incolo vine stupoarea.

O intreb pe persoana la ce ii trebuie. Si-mi zice ca are nevoie aia mica (care trecea in clasa a doua) de dictionar si ca i-ar trebui la scoala. Asa si? Cum ajut eu la faza asta?

Pai, stai sa vezi. Ca cica, a stat mama copilului si s-a gandit bine si a zis “Gabi (eu, adica) are carti multe”. Asa si? Si daca nu cumva ii pot imprumuta ei dictionarul. “Cum adica sa ti-l imprumut?”. Dictionarul ti-l cumperi sa-l ai in casa, sau nu. Cum adica sa ti-l imprumut?! Mai si locuiesti la x kilometri departare de mine, nu e ca si cand suntem vecine de bloc. Dupa mine, e ca si cand mi-ai cere sa-ti imprumut/donez/dau usa de la intrare. O casa fara DEX e ca un român care nu a citit niciodata Eminescu si nu are in casa nici macar un volum de poezii scrise de el. Asta cu Eminescu e vorba fostei profe de romana din liceu.

I-am sugerat sa si-l cumpere. Am avertizat-o si ca fara un milion de lei nu scapa, deh preturile. Atunci, zice persoana, sa mi-l dai pe al tau sa il trag la xerox.

Poftim?!?!

Pentru cei care INCA nu au inteles stupoarea de pe capul meu, dictionarul explicativ al limbii romane (DEX pe scurt) are peste 2 kilograme! Stiu asta pentru ca exemplarul pe care il am eu, publicat in 1995, cam prima editie aparuta de dupa revolutie, atat cantareste, pentru ca l-am cantarit chiar eu de curiozitate! In plus, si mai important decat greutatea lui fizica, are PESTE O MIE si! de pagini. Cum naiba sa il tragi la xerox?! Cum vine asta?!

Dar oamenii astia sunt mai.. minimalisti asa de felul lor si as fi pus pariu ca in viata lor n-au pus mana pe un DEX sa vada ce inseamna. As cam pune pariu ca nici DEX nu stiu de la ce vine.

Ceva mai strasnic decat asta nu-mi aduc aminte sa fi auzit vreodata!

Degeaba am insistat eu sa si-l cumpere, chiar daca e un efort financiar destul de maricel pentru o familie modesta, mi-au dat senzatia ca ei cred ca am eu ceva impotriva lor si ca as fi rea intentionata. N-au inteles aberatia pe care au gandit-o. In plus, chit ca are copilul 8-9 ani, le-as fi sugerat sincer si sa utilizeze dexonline.ro.
Dar, la naiba, daca au venit ei cu aberatiile astea monumentale la mine pentru ca “Gabi are carti si de ce n-ar avea-o si p-asta“.. de parca asta e orice carte, ce pretentii pot sa am eu de la ei sa utilizeze internetul..

Doamne, apara si pazeste! Mare Ti-e gradina!


8 Responses to “DEX la xerox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.