Suricata în acţiune!

Rock-ul nu vinde

Acest articol a fost citit de 11488ori


Sursa foto

Ca o Bubulina-gospodina adevarata ce sunt, ascultam intr-o zi Europa FM in timp ce spalam vase. Si atunci a inceput sa cante Proconsul. O piesa banala “Mi-ai luat inima”. Nu stiu eu prea multe, recunosc, dar in momentul ala m-a lovit intrebarea: cum poate solistul Proconsul, Bodo, sa cante pop cu o voce ca a lui?!

Cum de e posibil asa ceva?! O blasfemie, m-am gandit! Unde e formatia aia rock care moare de foame din cauza ca nu-l are pe el la voce?! De ce isi pierde timpul sa urle niste idiotenii de piese pop, in loc sa bage un rock puternic asa cum i s-ar parea normal urechii mele ca se potriveste vocii lui?!

Si in timp ce ma blocasem in jurul intrebarilor astora pertinente, dupa mintea mea, dar si foarte firesti (ca si cand ar trebui sa fii surd sa nu intelegi nedumeririle mele), m-am gandit ca s-ar putea sa fie unele explicatii. Printre care, cea mai simpla, e ca rock-ul nu vinde. Sau nu MAI vinde. Nu stiu, zic si eu. Sau poate este mai usor de facut muzica pop.

Lasandu-l pe Bodo la o parte, mi-am poticnit mintea pe Voltaj. Cumva, mie nu prea imi vine sa cred ce a ajuns sa fie trupa Voltaj de azi. Din trupa rock din anii ’80, la trupa de pop-..ceva care canta acum cantece vesnic adolescentine. Undeva, ceva este in neregula. Mi se pare anormal ca de circa 15 ani (sau p-acolo) Voltaj sa se adreseze in continuare adolescentilor, ca si cand ori refuza sa imbatraneasca, ori este mult prea usor si tentant sa faci muzica ce se asculta in zilele noastre la radio si pentru care este mai mult public decat pentru banalul rock, nu? Pentru ca este mult mai usor sa faci bani cu calculatorul decat cu un instrument ‘viu’. Muzica de calitate n-o sa tina de foame, nu? Este greu sa fii creativ, sa exersezi zile intregi la repetitii, dar e mult mai usor sa apesi ON la un program si sa zgarii niste sunete predefinite ca sa dea bine la public, ca sa se poata undui energic pe plaja la Mamaia. Si asa publicul nu este prea educat ca sa stie ce asculta. Oricum, nici nu prea are timp sa se informeze, pentru ca mereu este pe alergatura intre scoala, serviciu si un eventual gratar la iarba verde, asa ca o “Albinuta” suna mai bine decat un “Nori de hartie”.

Pur si simplu, nu-s eu baba, dar ma mir si eu ca alti fraieri: vai de muzica noastra, unde am ajuns…

Va dau mai jos sa auziti vocea lui Bodo in “Mi-ai luat inima”, apoi si cu Laura Stoica (o alta voce care merita mult mai multa atentie, pacat ca…), apoi un Voltaj vechi. Voltaj nou nu va dau sa ascultati. E prea stupid.

si pentru ca devin sentimentala, ceva tot vechi, da’ bun 😀


10 Responses to “Rock-ul nu vinde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.