Suricata în acţiune!

De ce niciodată nu zic firma?

Acest articol a fost citit de 3636ori

box_of_lies

Acum câteva zile auzeam că un lot de x kilograme de carne de curcan a fost retras de pe piaţă sub suspiciunea că ar avea salmonella. Nasol. Evident. Numai că n-a zis nimeni de la ce firmă era carnea, ce marcă era? Am început eu să îl întreb pe google, căci tot le ştie el pe toate. N-am găsit.

Nu e prima oară când apare o astfel de ştire fără să fie precizată sursa belelei. Deci e ca şi când n-ar fi, dragi jurnalişti, dacă nu spuneţi CINE a producătorul, CARE e marca, orice ca să înţeleg şi eu ceva. Carne de curcan e peste tot, dar asta înseamnă că e toată la fel?! Nu, evident că nu.

Şi nu doar carne de curcan, şi multe altele. Ştiri care încep cu “un lot de caşcaval/ ouă/ hrană de animale a fost retras de pe piaţă” sunt goale dacă nu au şi MARCA/FIRMA în ştire. Cum ar veni, mă informezi, dar nu-mi zici nimic. Iar la finalul ştirii rămâi doar cu multe semne de întrebare. Cine a produs treaba aia? Ce marcă era? Căci, de multe ori, ştiriştii noştri reuşesc doar să producă panică, iar populaţia o ia razna pentru că în loc să fie informată e dezinformată.

Dacă vă e teamă să nu încălcaţi cine ştie ce reguli ale audiovizualului, sau poate nu vreţi să faceţi publicitate sau cine mai ştie ce alt motiv aveţi să nu dezvăluiţi, ori poate omiteţi intenţionat firma sau marca, atunci poate mai bine nu mai spuneţi nimic. Ce-ar fi? Căci decât să nu faceţi o informare concretă, ci doar aburiţi populaţia, mai bine tăceţi.

De fapt, nici nu mă miră că de multe ori, la finalul ştirilor am pulsul mult mai ridicat decât la început şi parcă, uneori, mă simt şi panicată. Ce, oi fi singura? Voi, nu? Iar culmea e că nici nu ştii DE CE eşti mai panicat, căci ORICUM nu ţi s-a spus blestemata de fabrică de unde a ieşit curcanul salmonellos. Nici nu ştii nimic, dar de panicat cu siguranţă eşti. Doamne, ce panicat mai eşti!

Şi cu pulsul ridicat, şi panicată, şi dezinformată şi, de ce nu, chiar manipulată. Nu mai bine nu mă mai uit la nimic?! Mai bine mănânc eu ce vreau, că oricum de la ceva tot o să mi se tragă. Poate nu de la curcan, poate nu de la ouă de la găini stresate, dar de la ceva tot o fi. Aţi mai auzit voi de “cauze naturale”? Păi, nu? Păi…dacă voi nu-mi spuneţi firma…


3 Responses to “De ce niciodată nu zic firma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.