Suricata în acţiune!

O apariţie tristă

Acest articol a fost citit de 2397ori


Sursa foto

Din păcate, drepturile de autor asupra titlului nu-mi aparţin. Acestea reprezintă vorbele unei studente care a participat la un protest din afara Bucureştiului, în Timişoara, parcă. Iar mie îmi par grăitoare!

Valul protestelor şi nemulţumirilor a măturat totul din online până în offline. Lumea a ieşit să urle şi să dea cu bolovani şi pietre în cine nu trebuie. Urât. Din păcate, nu sunt nici de acord cu ei, dar nici împotriva lor, iar ceea ce s-a întamplat mi se pare normal. În sensul că grecii şi alte naţii au ieşit în stradă şi au devastat cu mult înaintea noastră, DEŞI la ei măsurile s-au aplicat DUPĂ ce ni s-au aplicat nouă. Aşadar, cred că ne-am trezit târziu. Am cam lăsat paharul prea mult la umplut…

Am tot ascultat în toata media şi am văzut imagini ca să încerc să îmi fac o părere cât de cât informată şi, sper eu, corectă, pentru că e tare uşor să fii manipulat, mai ales când nu cunoşti. Până acum, mi-am format unele opinii…:

– nu o să fiu în ruptul capului de acord cu violenţa! Singurul motiv ar fi acela al autoapărării. În rest, nu sunt de acord! Aşadar, cei care au vandalizat şi au aruncat cu pietre în jandarmi, sunt de cea mai joasă calitate umană! Ca să ai o opinie, trebuie să fii om, iar ca să fii om, nu trebuie să te comporţi ca un animal… N-am ce să mai comentez.

– violenţele, totuşi, nu mă miră. Cum spuneam, în Atena, de exemplu, a fost mai rău. Deci, şi alţii sunt vandali. Evident, asta nu mă face să mă simt mai bine. Progresul înseamnă să te compari cu cei mai buni decât tine, nu invers!

– ironia, dacă nu-şi avea locul deja în toată tărăşenia asta, e că s-a vandalizat totul în cale: pavaje, stâlpi, indicatoare, vitrine, magazine, chioşcuri etc. Ce legătură au toate astea cu orice, aştept sugestii. Pe lângă asta, toţi idioţii şi cretinii care au făcut asta nu se gândesc că tot din banii publici vor fi reparate pagubele. Iar dacă tot s-a vrut devastarea domeniul public, nu înţeleg ce s-a avut cu afacerea cu ziare a lui nea Marin din colţ?! Aluia de ce i s-a devastat chioşcul? Poate că ziarele vândute de nea Ăla reprezintă singura lui sursă de venit!!! Aşa că după ce că e iarnă şi criză, i-aţi mai pus şi afacerea la pământ. Bravo. Aşa să vă ajute şi pe voi viitorul!

– Totul a pornit de la demisia lui Raed Arafat. Nu cred că a contestat nimeni calitatea profesională sau umană a acestuia. El a demisionat marţi, iar abia de vineri încolo au apărut protestele. Iar de aici 2 posibile concluzii absolut personale: 1. Opoziţia a profitat de mini-isteria din media (şi oficială şi underground, adică de socializare) şi a băgat zâzanie, adică i-a manipulat pe oameni să protesteze. Interesant e că, deşi nu se vede la suprafaţă, s-a bătut în retragere, când s-a văzut că e groasă cu violenţele. Şi au aruncat în piaţă un “apel la calm”. Hai sictir, că sunteţi cu mâinile murdare. Concluzia nr 2. Violenţele au fost mai mari pentru că a fost weekend. Concluzionez că protestele au şi ele un program.. de muncă. Asta cam arată că noi deşi o ducem greu, ne-am făcut curaj să protestăm pentru că acum am avut un pic de timp liber…

– Deşi totul a pornit de la SMURD, ca de obicei, oamenii s-au adunat şi au început să îşi strige fiecare ofurile. Indiferent că ştiau sau nu cu ce se mănâncă protestul cu pricina. Deci, dacă ţi s-a înecat pisica, poţi să ieşi în stradă. E ok aşa. Credeam că doar la fotbal te duci să înjuri în tribune, pentru că ai probleme diverse.. Asta arată o lipsă de informare sau putere de înţelegere a situaţiei.

– Înţeleg că suporterii au rolul lor în sport, dar cred că în alte ţări… Nu-mi spargeţi geamurile casei că spun că atunci când am auzit că suporterii se alătură protestatarilor, m-am gândit la violenţă. Sunt eu defectă?! Hmmm.. oare de ce gândesc aşa?! Oare de ce fac eu asocierea asta?! În plus, dragii mei huligani (ups, pe asta am scăpat-o, dar n-o editez), cu ce puteţi voi să ajutaţi în piaţă? Dacă tot e vorba de alăturarea de grupuri neomogene şi fără rost, ce ar fi să îmi strâng şi eu postcrosser-ii şi să mergem în piaţă cu toţii să strigăm … că suntem numulţumiţi cu ultima emisiune filatelică, sau orice altceva ne taie capul. Ce ar fi? Ce are sula cu prefectura, dragii mei?

– lipsa de organizare. Nu sunt împotriva protestelor, ele au rostul lor, dar până şi ele au un cadru legal. De obicei se desemneaza un lider şi se face o solicitare la primărie pentru a obţine o autorizaţie. Adică, poţi protesta acoperit de lege. De ce nu s-a făcut asta?

– totul se întâmplă prea târziu şi degeaba. Nu avem pe cine cu cine sa schimbăm. Trebuie să fim realişti. Nu ţin cu puterea şi nici cu opoziţia. Cronologic vorbind: opoziţia a fost înainte la putere (sau aţi uitat ce a făcut PSD-ul până să vină PD-ul?), iar acum s-au inversat rolurile. Deci, pe cine cu cine şi de ce?! Iar alegeri anticipate sunt doar în defavoarea noastră, pentru că ele înseamnă instabilitate politică, care se adaugă instabilităţii economice. Deci.. nu e o soluţie bună.

După mine (şi nu impun nimănui părerile mele) omul a ieşit în stradă că e nemulţumit de traiul de zi cu zi. Ăla care a ieşit normal, nu huliganii. Era normal sa se întâmple asta. Din păcate, un pic letargic. Avem viteza melcului turbat când vine vorba de reacţie. Deci, puteţi protesta, calm şi civilizat, ca să vă răcoriţi. Din păcate, eu personal, nu văd soluţiile pe termen scurt. Măsurile de austeritate au fost luate pentru că au fost impuse din afară şi oricine era la guvernare le aplica. Asta este ceea ce nu înţeleg cei care nu urmăresc mecanismele economiei. Dacă nu o făceam eram mai în groapă. Dacă nu o făceam eram acum în situaţia Ungariei, care cred că ne invidiază. Dar, mulţi este, puţini cunoaşte

Nici eu nu sunt un om mulţumit, căci nu-mi plouă cu averi în portofel. Dar vreau linişte şi să nu mă tem pentru siguranţa personală în drum spre muncă, doctor sau spre piaţă. Protestaţi, căci doar aşa vă puteţi linişti, dar fără acte de violenţă şi vandalism.


2 Responses to “O apariţie tristă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.