Suricata în acţiune!

Nea Ignat

Acest articol a fost citit de 1483ori

Ieri a fost jale mare in randul scrofa domestica, adica porcilor. Le-a ajuns cutitul la os. Interesanta expresie 🙂

Asa zice traditia ca pe 20 decembrie trebuie romanul sa taie porcul. Iar obiceiul (pagan, amestecat cu religiosul Craciun… iata ironia) zice ca se face o masa mare in jurul victimei. Ii tai gatul, apoi il parlesti, apoi ii jupoi pielea, apoi il spinteci si culegi din el organele, slaninile, si incepi pur si simplu sa-l transezi.

Nu sunt vegetariana, dar cand stau sa ma gandesc si rup obiceiul asta din orice context ar fi plasat, incep sa ii inteleg pe vegetarieni.

Azi am mancat peste. A fost o intamplare. Si in timp ce-l mancam ma gandeam ca el era viu la un moment dat. Nu te ia cu fiori?! Sa te opresti o secunda si sa realizezi ca burta ta e umpluta in urma unui sacrificiu?! Care de cele mai multe ori e atat de barbar, incat nu exista (probabil) mari diferente intre noi si vikingi, de exemplu?! Tot cu satarul, cu cutitul, cu focul, cu toporul, tot la fel gatim. Iar romanul face asta in ograda la el! In fata familiei! Isi aduce nevasta sa il curete si isi pune nepotul sa calareasca porcul proaspat sacrificat.

Asa e “normal” la noi. Ca romanul sa isi cumpere un porc pe care il creste cu dragoste un an de zile, il scarpina la urechi, se joaca cu el si ii vorbeste frumos, iar totul se curma brusc de Ignat! Din cea mai carnoasa prietenie se alege praful.

Il iei si-l tragi pe Ghita afara din cotineata si il duci intr-un loc amenajat special pentru incununarea prieteniei.

Fantastic, nu? Cat de high-tech am ajuns in prag de 2012. E la fel ca pe vremea lui Pazvante Chioru’. Fara crescatorie, abator sau fabrica. Nu, nene. In batatura! Eventual in fata casei!

Omori porcul, apoi chiui si faci hora in jurul lui, tragi cu tuica, pui muzica de petrecere si chemi vecinii sa ia parte la pomana porcului. Ma uitam ieri la TV cata veselie e in jurul porcului. Asta da civilizatie, frate! Nu-i de mirare ca mai avem paduri virgine. SUNTEM niste virgini!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.