Suricata în acţiune!

Amos Oz e Garantat 100%

Acest articol a fost citit de 2659ori


Sursa foto

Am avut o mică revelaţie în weekendul de-abia încheiat. Mi-a picat în mână o cărticică de eseuri scrise de Amos Oz. Cine e Amos Oz? Chiar aşa, cine e? Este un scriitor de origine israeliană în vârstă de 72 de ani.

Aveam cărticica deja de 3 luni fără să realizez. O primisem în cadrul unui Secret Santa organizat pe un site de cărţi. O bibliotecă online. N-am băgat-o atunci în seamă, pentru că nu ştiam nimic despre subiect. Nici titlul nu îmi spunea nimic “Cum să lecuieşti un fanatic”. Îmi părea brutală exprimarea. Iar de fanatici, cine are nevoie. Aşa ca n-am băgat-o în seamă.

Însă am avut norocul cu o zi înainte să termin de citit una din cărţile lăsate în aer. Şi chiar e noroc când duci ceva la capăt, când se poate. Aşa că a doua zi de dimineaţă, parcă mă ardeau din nou buricele degetelor să mai dea nişte pagini la o parte. Şi, scotocind printre cărţi necitite încă, am dat de cartea lui Oz.

N-am putut să o las din mână până n-am terminat primul eseu. Dintr-o înghiţitură mă declar fan. Are un stil cursiv, chiar dacă are îndrăzneala să facă nişte paranteze prea mari de la subiect câteodată. Dă dovadă de umor, despre care spune că ar trebui să fie indispensabil oricui, pe lângă capacitatea de a te autoironiza uneori.

Recunosc că până acum nu am fost curioasă să încerc să citesc vreun autor de origine israeliană, pentru că evit informaţii din zona respectivă şi nu neapărat din preconcepţii, ci pentru că prefer să stau deoparte de orice zonă de conflict (israeliano-palestinian în cazul ăsta). Nu este neapărat strategia struţului, dar nu doresc să înţeleg niciodată războiul. Îmi pare o sursă de energie negativă de orice parte te-ai afla, aşa că aleg să fiu neutră. Sunt doar de părere că oricine greşeste atâta timp cât se află în conflict. Dar, mă indepărtez şi eu de la subiect. 🙂

În fond, aş recomanda oricui să citească un pic de Amos Oz. Stilul uşor, frazele scurte, argumentele bine aduse şi punctele de vedere simpliste, ar putea veni oricui în ajutor, şi, sincer, v-ar putea pune pe gânduri.

Tot aseară am avut parte şi de un bonus. L-am văzut pe Amos Oz în interviu la Garantat 100% de pe TVR. A fost un privilegiu să văd emisiunea cu el din câteva motive: l-am auzit şi “pe viu” pe cel care-mi furase mintea mai devreme în eseurile sale şi pare mai fascinant aşa, apoi cadrul mi s-a părut foarte bun pentru că emisiunea o consider una dintre cele mai bine realizate producţii de pe la noi. Prezentator de mare clasă în persoana lui Cătălin Ştefănescu, filmare de calitate, muzică de cameră şi jazz. Din punctul meu de vedere, aşa ar trebui să se sfârşească orice duminică.

Aşadar, mai adaug pe lista recomandărilor şi emisiunea Garantat 100%, ca să fie masa bogată.


7 Responses to “Amos Oz e Garantat 100%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.