Suricata în acţiune!

Fabrica de staruri. Un show lamentabil

Acest articol a fost citit de 2223ori


Sursa foto: www.fabrica.md

Ca să nu ratez noul venit în seria emisiunilor de concursuri muzicale, mi-am aruncat ambii ochi pe Fabrica de staruri de la TVR de sâmbătă. Să văz cu ce se mănâncă. Nu-s eu critic cu acte în regulă şi şcolit, dar ceva impresii tot mi-am făcut.

Per ansamblu, este cea mai slabă producţie de televiziune de gen pe care am văzut-o până acum. Debutul a fost slab, ezitările, falsitatea şi stilul neprofesionist pescuit de pe Prut (ca să fie la graniţă, zic..) nu mă vor face să mă întorc să o văd.

În mare, este vorba despre un concurs de muzică (la fel ca Chix Factor şi Vocea României) combinat cu Big Brother, adică concurenţii vor locui împreună într-o casă. Concursul se desfăşoara doar în Chişinău. Concurenţii sunt parte basarabeni, parte români. Iar în juriu se află şi Andrei Gheorghe şi Nicu Alifantis. Îmi imaginez că acest fiasco (după previziunile mele chiar total) n-o să se ridice în niciun caz la valoarea lui Alifantis, dar putem doar spera…

Punctual:
prezentatorul show-lui este Vizante (Marius Florea) împreună cu o altă co-prezentatoare basarabeancă. Vizante a început compleşit de emoţii şi unele bâlbe, dar s-a descurcat mai bine (culmea) până la final decât majoritatea care a trecut pe scenă în seara aia. Lui Vizante îi cam lipseşte experienţa de prezentator, iar asta se vede în pauze, în zâmbetul forţat, în lipsa naturaleţii si cursivităţii şi în unele comentarii aiurea (de exemplu că este podeaua lucioasă – oare îi era frică să nu alunece şi să-şi rupă gâtul?!).

– revenind la podeaua lucioasă. Într-adevăr, podeaua se vede groaznic mai ales când e filmată de deasupra. N-am văzut până acum în vreo emisiune o podea să îmi atragă atenţia. Asta îmi atrage atenţia, dar negativ, pentru că e neagră, lucioasă şi zgâriată de la tot traficul pe ea. Aşa ceva n-ar trebui să se vadă.

– cam 90% dintre concurenţi nu ştiu versurile! Groaznic! Ăştia nu învaţă versurile?! Ce o fi aşa de greu?! Mai grav, majoritatea au pocit şi refrenul! Păi, daca nici refrenul nu-l ştii… de-o naibii de treabă… Vă cheamă pe toţi Iulian Vasile de la Chix Factor?… Trişti pretinşi cântăreţi…

organizatorii show-lui (bănuiesc că sunt cei locali, adică basarabenii) sunt foarte stângaci şi plini de bâlbe, în ciuda faptului că înţeleg că la ei în Moldova, show-ul este la a treia! ediţie. (exemplu: microfoane rămase deschise în culise, desincronizare între cine cântă şi persoana care apare pe ecran etc.)

Nicu Alifantis: un artist valoros pentru noi şi poate că nu-şi avea locul în aşa fiasco. Ar fi trebuit să se alăture unui proiect de acelaşi rang cu valoarea sa.

Andrei Gheorghe: se arată încă incisiv, aşa cum ne-am obişnuit deja, şi sincer sper să continue, pentru că la cât de praf sunt toţi concurenţii, merită să îşi arate un pic colţii. Pesonal deabia aştept să aud cum le spune celor eliminaţi din concurs că sunt cea mai slabă verigă.

– am remarcat obsesia concurenţilor de a spune în prezentare ce zodie sunt. La ce naiba contează asta?! E concurs de zodii sau de muzică?!

– am observat că românii participanţi în concurs pronunţă mai bine versurile. Celor din Rep Moldova li se simte accentul în voce. În plus, românii cunosc mai bine versurile decât moldovenii. Absolut obiectiv vorbind.

– nu am prins regulile exact. Am impresia că din cauză că e deja la a 3-a ediţie concursul în Moldova, nu s-a mai obosit nimeni să explice succint care sunt regulile şi ce-i cu emisiunea. Mie mi-a lipsit prezentarea “meniului”. Ca să ştiu şi eu ce mi se serveşte şi în ce fel. Ce mănânc şi când vine?!..

– am observat că există o obsesie pentru rochii EXTREM de scurte, care nu doar că nu le avantajează pe toate purtătoarele, dar e şi de prost gust pe alocuri… În plus, e un curent de mult apus, gen anii 90′. Ar trebui revizuit, asta dacă nu cumva, din cauza crizei, au încercat să facă economii de material…

– am remarcat şi cea mai bună voce: Lorena Muntenaş. Cam singura, de fapt. Restul sunt cam pulbere. Aş miza pe ea ca finalistă (măcar). De obicei nu mă înşel. Rămâne de văzut.

penibilitatea serii: un concurent (Andrei Ilieş) a reuşit cea mai jenantă fază (cu toate că dă bine ca publicitate pentru show). N-a ştiut piesa, a mormăit şi n-a cântat nimic, ci doar a bănănăit-o pe scenă. Eu l-aş elimina pe loc, pentru că pur şi simplu respiră acelaşi aer cu mine… Inadmisibil! Calitatea unui concurs constă şi în calitatea concurenţilor. Ori cu aşa pramatie şi (dacă mi se permite) cocalar de om, nu văd unde pot alătura cuvântul calitate. Am senzaţia că la concursul ăsta au ajuns toate rebuturile, toţi cei respinşi în alte părţi. Aşadar, mult succes…

– în final, după ultima piesă, pur şi simplu au tăiat transmisia şi au revenit la Bucureşti. Vizante nici n-a apucat să zica pa! Mda.. Neprofesionistă fază!

Concluzia: show ăsta nu are nicio şansă. De niciun fel. Nu ştiu cât de bine este văzut de moldoveni, dar îmi pare de o calitate mai slabă decât orice show slab am văzut pe aici. Nu credeam că un show de genul ăsta poate să fie şi mai jos decât “josul” cu care mă obişnuisem până acum.

Aş menţiona şi că eu nu cunosc piaţa şi vedetele din Rep Moldova şi probabil nu sunt singura. De aceea îmi pare ciudat cănd ma uit la un show total nou ca format pentru România în care apare câte cineva şi mi se spune că e vedetă. Vedetă pentru cine?! Românul nu este obişnuit cu mediul în care este confecţionat show-ul ăsta, ca atare încă un punct slab în bătălia pentru audienţă. Mai familiarizată cu mediul eram când mă uitam pe TV5 (al francezilor) la concursul lor cu comoara. Îmi părea mai atractiv decât ăsta, chit că nu cunoşteam limba. Întâmplător, aici îmi pare că aş cunoaşte limba, dar concursul este sub orice critică. Nu am găsit niciun motiv pentru care aş vedea continuarea, dar absolut nici unul. Să mă ierte chiar şi Alifantis… Pe el prefer să îl văd în concert, decât aşa…


5 Responses to “Fabrica de staruri. Un show lamentabil

  1. Pingback: Homepage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.